Historie

Toten Janitsjar 25 år

Et historisk tilbakeblikk

Østre Toten har fra langt tilbake i tid hatt et rikt musikkliv. Viken Musikkforening ble stiftet i 1884, Hoff Musikkforening i 1885 og Balke Musikkorps i 1928. I mange, mange år var disse foreningene selvstendige korps med god rekruttering og mange medlemmer.

Men tiden forandrer seg, og utover 1980-årene sank både rekruttering til og medlemstall i disse foreningene.  Hva måtte gjøres? Bygda vår ville ha musikk, og musikerne som var igjen, følte seg absolutt ikke komfortable med å pensjonere seg fra korpslivet. Nye tanker og ideer måtte til    og dugnadsånd har det aldri vært mangel på i bygda vår. Dermed var det noen kreative sjeler fra de nevnte korps som tenkte sammen, og kom med den i utgangspunktet utenkelige ideen å slå sammen korpsene. SLÅ SAMMEN KORPSENE – GÅR DET AN? Ja, det gikk an.

Felleskorpset – som det først het – ble etablert i 1987, og etter noen år med navnediskusjon ble Felleskorpset til Toten Janitsjar i 1992.

Korpset vårt er en viktig del av musikklivet i kommunen og en samfunnsnyttig organisasjon med positive holdninger. Vi håper å være med på å gi kommunen innbyggere et rikt og meningsfylt liv. Vi har opp gjennom årene hatt mange spilleoppdrag både i og utenfor kommunen og representerer på mange måter Østre Toten kommune. Vi spiller en viktig rolle i arbeidet med barn og unge gjennom hjelp til de lokale skolekorpsene, ved at de er med oss og spiller og ved ulike samarbeidskonserter og andre oppdrag.

Det har vært mange begivenhetsrike oppdrag, konserter, turer og opptredener disse 25 årene. 1. og 17. mai er selvskrevne spilledager. Det er også blitt tradisjon å spille på Skreiadager, Lenadager og  Røde Korsdager. I mange år har vi besøkt Granly på Kapp noen dager før 17. mai og feiret med dem. Vi møtes på Kappsamfunnet og marsjerer til Granly. Der har beboerne brukt dagen på å forberede at vi skal komme, bakt og ordnet. Der føler man seg virkelig velkommen!

 Vårt faste tilholdssted for både øving og konserter er Østre Toten kulturhus, og her har vi hatt besøk av ulike korps som f.eks. Nøtterøy, Hamar, Hov, Bøverbru, Kolbu, Skreien, Jaren, Vålerenga og ikke minst Kampen Janitsjar og Lillestrøm Musikkorps, - de to siste landskjente for sitt musikalske nivå og evne til å spre musikkglede. Vi har vært på gjenvisitt hos både Nøtterøy, Vålerenga og Hamar. Vi har også deltatt på janitsjarfestivalen på Hamar.

Nevnes må også at vi tre ganger har hatt besøk av Hans Majestet Kongens Garde. De har vært svært positive til å komme til Toten, og de har ved flere anledninger uttrykt stor tilfredshet over mottakelse og publikumsoppmøte. Vi ser dem gjerne igjen!

 Flere av våre medlemmer har selv tjenestegjort i Garden og brakt sin lærdom og erfaring derfra videre til vårt korps. Vi har to ganger deltatt på drilloppvisning på Lillehammer, Lillehammerreveljen, – faktisk sammen med Garden – og æren for innøving av drillen må «Gardegutta selv» Vegard Bakkeli og Kent Andre Skinstad få. Time etter time har de usedvanlig tålmodige og blide terpet drillen inn i oss. Det tok sin tid, ja!

De har også lagt ned et grundig arbeid med å lære opp trommerekka vår som har blitt lagt merke til og utmerker seg med morsomme oppvisninger og taktfaste rytmer i utesesongen.

Dette året er et annet medlem av korpset, Hans Petter Fauchald, i Garden. Så neste år er det kanskje han som får jobben med å perfeksjonere marsjeringen vår?

Vi har ved flere anledninger samarbeidet med skolekorpsene våre: Kolbu, KBN og Hoff. En av de største begivenhetene i den sammenhengen er da vi satte opp «Grease på Toten» i 2012. De unge musikantene gjorde en fenomenal jobb som både musikere, dansere, skuespillere og sangere. Oppsetningen ble en stor fest med fullt hus i Totenhallen.

Vellykket ble det også da vi arrangerte «Toten tattoo» i 2010. Her drillet vi for første gang, mange korps deltok, og her var skolekorpsene satt sammen til Østre Toten Skolekorps med en egen, storslagen oppvisning.

Skolekorpsene var også med da vi i 2005 hadde konsert med «Funky Butt» under Even Andersens ledelse, og da «Blues Brothers» var på besøk i 2006. Her fikk mange prøve seg på å improvisere og å spille uten noter. Morsomt og nyttig.

Toten Janitsjar har samarbeidet med mer enn korps. I forbindelse med håndball-VM på Toten i 1993 hadde vi showkonsert der Vazelina, May Britt Andersen og Svein Erik Brodal var gjester. Da «Showboat på Mjøsa» gikk sin gang i 2003, spilte vi ved Gjøvik brygge som en del av forestillingen. Vi har også hatt konsert med Geir Wentzel, Eldar Vågan, Hoff korforening, vokalgruppa «A la carte», Roger Fjeldet, Gosen GlaJazz, klovnen Melvin Tix, Frode Thingnæs, for å nevne noen. Vi har og ved et par anledninger spilt på premieren til Urbane Totninger.

Ærefullt var det å få spille på Kapp da kongeparet gjestet Toten 11. juni 2017 i forbindelse med «Skibladner minutt for minutt».

Å reise på turer og å ha seminarer spleiser en forening sammen. Vi har hatt flotte og morsomme turer i både inn- og utland. Vi har vært i Tønsberg og på Nøtterøy, i Molde, i Rättvik i Sverige som er Totens vennskapskommune, i Callella i Spania på musikkfestival sammen med Skreiens Musikkforening, i Irland, i Tallin i Estland. I tillegg har vi deltatt på musikkstevner i Gausdal, Folldal og på Tynset.

Nermo hotell ved Øyer er et hyggelig og vakkert hotell med utmerket mat. Her har vi nå de siste seks årene hatt helgeseminar med en blanding av samspill, gruppespill med innleide instruktører og sosialt samvær. Vi har til og med konkurrert i golfspilling, og fått merke at to av korpsets veteraner, Trond Buskum og Knut Bjerke, nærmest er umulige å vinne over! Men uansett: Oppholdene på Nermo spleiser medlemmene – både gamle og unge – sammen.

Etter litt diskusjon har vi ved fire anledninger deltatt i musikk-konkurranser, tre ganger i HO-mesterskapet og én gang i NM.  Vi har ikke vunnet i disse konkurransene, men høstet nyttige erfaringer.

Vår nåværende dirigent er dyktige Erik Aune. Han var også den første dirigenten etter sammenslåingen av korpsene. Det er kanskje noe med sirkushesten og manesjen, Erik?                            I mellomtiden har Runar Østgaard, Per Ottar Gjerstad, Arne Bilden, Harry Andersen og Per Inge Høiberg vært dirigenter.

Til slutt, kjære publikum: Vi setter stor pris på at dere kommer og hører på oss i kveld, og håper dere får en morsom og givende musikkopplevelse!